Een unieke kans! Op vrijdag 9 juni organiseert Haanappel Art een exclusieve VIP Themadag over Maria in Tilburg. Aan de hand van fraaie powerpoint presentaties zullen dr. Annine van der Meer, drs. Mariëlle Lassche en drs. Karin Haanappel het publiek meevoeren in hun sprankelende verhalen. Zorg dat je erbij bent! Er is slechts plaats voor 90 deelnemers.

Status per 18 april 2017: de themadag is uitverkocht, er is een wachtlijst.

Waarom deze Mariadag?
In museum Catharijne Convent in Utrecht is momenteel de schitterende tentoonstelling te zien rondom Maria. De tentoonstellingsmakers hebben geprobeerd Maria als mondiaal symbool voor te stellen en zijn daarin zelfs gestart bij de pre-christelijke godinnen. Toch blijven veel aspecten onbelicht. Hoe heeft bijvoorbeeld de overgang van de godin Isis naar Maria plaatsgevonden? Wat is de rol van de Zwarte Madonna? Hoe wordt Maria, de moeder van Jezus, door de eeuwen heen afgebeeld? Wie is de Vrouwe van alle Volkeren? Hoe kijken contemporaine kunstenaars naar het vrouwelijk goddelijke? Om deze vragen (en meer) te kunnen beantwoorden, zal er op vrijdag 9 juni 2017 een unieke Mariadag plaatsvinden in de black box (Esplanade Building) van de Universiteit van Tilburg. Bovendien is het een VIP dag, wat inhoudt dat voor alles gezorgd wordt: koffie/thee bij aanvang en in de pauzes en een heerlijke lunch.

Programma ~ Maria, van Oermoeder tot Moeder Gods
09.30-10.00: inchecken en onthaal met koffie/thee
10.00-11.30 uur: welkom en lezing ‘De verborgen geschiedenis van de Godin Isis’ door drs. Karin Haanappel (kunst- en cultuurhistorica)
11.30-11.45 uur: korte koffie/thee pauze
11.45-13.00 uur: lezing ‘De Zwarte Madonna – van Oer- tot Eindtijd’ door dr. Annine van der Meer (historicus, theoloog en symbooldeskundige)
13.00-14.00 uur: lunch pauze met heerlijke broodjes, melk en jus d’orange
14.00- 15.15 uur: lezing ‘De verbeelding van Maria in de westerse kunstgeschiedenis’ door drs. Mariëlle Lassche (kunsthistorica)
15.15-15.30 uur: korte koffie/thee pauze
15.30-16.30 uur: lezing ‘De universele gedaantes van Maria als Vrouwe van alle Volkeren’ door dr. Annine van der Meer (historicus, theoloog, symbooldeskundige)
16.30-17.00 uur: afsluitende lezing ‘Het vrouwelijk goddelijke door de ogen van contemporaine kunstenaars’ door drs. Karin Haanappel (kunst- en cultuurhistorica)

Tijdens deze Mariadag zal er een boekentafel met boeken van Annine van der Meer en (indien beschikbaar) Karin Haanappel zijn. Ook zullen er museum replica’s te koop zijn die aansluiten op het onderwerp. Fotograaf Bernd Haanappel is aanwezig om deze dag vast te leggen. Bovendien is er voor de deelnemers een besloten facebookgroep met informatie en mogelijkheid tot discussie.

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (eigen station: Tilburg Universiteit) en er zijn voldoende, gratis parkeermogelijkheden.
Er is plaats voor slechts 90 deelnemers. Wil je verzekerd zijn van een plaats, stuur dan een email naar info[at]haanappelart.nl of vul onderstaand formulier in. Alle aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld. De kosten bedragen € 97,50 per persoon (4 lezingen + koffie/thee, lunch en een hand-out). Tot 1 mei kun je gebruik maken van een early-bird korting en betaal je slechts € 75,00 per persoon (vermeld de kortingscode vroegboekmaria). Binnen twee dagen ontvang je een bevestiging met betalingsgegevens. Zodra de betaling is ontvangen, ben je definitief ingeschreven en krijg je de link naar de besloten facebookgroep.

Status per 18 april 2017: de themadag is uitverkocht, er is een wachtlijst.